Adaptacja poddasza w domu jednorodzinnym – Żędowice

Powierzchnia: 75 m2
Domownicy: 2 dorosłe osoby

Głównym założeniem projektowym było stworzenie otwartego i jasnego wnętrza. Obecność ścian została ograniczona do minimum, wydzielają jedynie przestrzeń sypialni i łazienki. Otwarta przestrzeń poddasza została umownie podzielona na kilka stref. Mamy tutaj aneks kuchenny, część wypoczynkową oraz miejsce do pracy. Wchodząc schodami na piętro pierwsze co widzimy to szklana przegroda wewnątrz, której zamontowane są pnie drzew. Przed szklaną przegrodą stoi lustro i wieszak, za nią znajduje się miejsce do pracy. Ten nietypowy pomysł oprócz ciekawego efektu wizualnego jest też bardzo praktyczny. Skutecznie wydziela miejsce pracy, ale nie zabiera naturalnego światła. Ciekawym akcentem we wnętrzu jest ściana z fototapetę, która dzięki perspektywicznemu ujęciu daje wrażenie głębi i „dodatkowej” przestrzeni. Kolorystyka wnętrza jest neutralna, ożywiona jednak kilkoma elementami w soczystych odcieniach koloru żółtego.